Prøv en dag uden internet

Forestil dig en dag uden internet. Du kan ikke tjekke mails eller sociale medier, når du vågner. Du kan ikke finde noget på Google. Du kan ikke købe noget på nettet eller flade ud til Netflix om aftenen. Det hele er slukket. Hvad gør du nu?

Ja, det er et tænkt scenarie. Internettet slukker aldrig helt. Hvis det gør, ringer vi til udbyderen og får det fikset. Men vi kunne godt lege lidt med tanken. Du har frihed til at vælge internettet fra. Måske bare for en enkelt dag. En lille digital detox kan give plads til oversete offline aktiviteter.

1. Gå en tur

Lyder det kedeligt? Det behøver det slet ikke at være. En gåtur kan være en opdagelsesrejse. Har du børn med på turen, kan I lege mens I går. Stik børnene et stykke papir og en blyant inden I går hjemmefra. På papiret kan I skrive eller tegne alle de ting, børnene skal finde på turen. Sæt kryds når tingene er fundet.

Hvis både børn og voksne er i legehumør, kan I lege ”Jorden er lava” mens I går. Hver gang en af jer råber ”Jorden er lava” er det bare med at finde et sted at kravle op, inden der bliver talt til 3 – fødderne må ikke røre jorden. Alt kan bruges. Træer, lygtepæle, sten, bænke, stakitter. Det kan måske tage overhånd, så man næsten kravler mere rundt på ting, end man egentlig går tur. Men pulsen kommer op.

Det er selvfølgelig også muligt at gå en helt almindelig tur uden noget. Bare ud og hjem. Uanset om du bor på stenbroen eller ved vandkanten, så kan det være en befrielse for både krop og sjæl at komme lidt mere ud.

2. Leg som i gamle dage

Gamle dage er måske så meget sagt. De fleste af os er vokset op med primært offline tid. Så vi skal nok ikke så langt tilbage, for at komme i tanke om hvordan vi fik de lange eftermiddage til at gå dengang. Vi legede Tampen brænder. Vi byggede huler og fortalte hemmeligheder. Vi lagde puslespil. Løb (eller faldt) på rulleskøjter. Tegnede i malebøger og øvede ”jorden rundt” med yoyo’en.

Skal det være helt simpelt og lidt mere stillesiddende/voksent, kan du lægge en kabale eller tage et spil 500 med kæresten. Ja, det kan du sikkert også gøre online. Du kan købe kortspillet, lægge kabalen og endda finde kæresten online. Du kan garanteret blive gift og endda blive skilt online. Der er næsten ingen grænser for vores online muligheder. Nogle gange er det bare mere simpelt at logge af og være tilstede der, hvor vi er placeret lige nu.

Måske er det i dag, ungerne skal lære at spille Antonius? Det er egentlig en ok lifeskill at kunne kaste en tennisbold henover taget på en villa i provinsen.

3. Læs (eller lyt til) en god bog

Ja, det er klassisk offline tid, vi har fat i her. Ikke noget fancy. Men det virker. Timerne flyver afsted, når du bliver opslugt af en god bog. Det her med at lade sig forføre og fastholde af et andet univers, kan være en god opmærksomhedsøvelse i en zappertid.

Er det ikke lige dig at læse, findes de fleste historier heldigvis også som lydbøger. Så kan du snyde dig til lidt multitasking og få foldet vasketøjet imens. Eller du kan gå all in og sætte dig til rette i din bedste lænestol med historien i ørerne. Kun ét input ad gangen.

Har du børn, kan lydbøger (fx i bilen) også være en fin måde at bruge tid sammen på. Men allerbedst er det måske, når I slæber en madras ind under spisebordet, så I allesammen kan ligge der, mens du læser højt fra yndlingsbogen.

Endnu mere offline tid

Har du fået smag for offline livet? Vores fritid er vi heldigvis selv herre over. Du er fri til at gå offline så meget du vil. Men mange af os bruger også en stor del af vores arbejdstid på at være online. Selvom det lyder paradoksalt, er det faktisk muligt at arbejde med online aktiviteter og samtidig få mere offline tid.

Der er så meget snak om fokus og effektivisering på arbejdspladser. 4-dages arbejdsugen vinder frem. Arbejder du som selvstændig, har du måske mulighed for at lege lidt med digitale aktiver, som genererer passiv indkomst. Det kan være en guldgrube og samtidig frikøbe tid til dig selv, familien og andre (offline) aktiviteter.

Så er der bare tilbage at sige: Luk computeren og gå offline. Måske bare i dag.